Poduzetnicama 150.000 kn uz kamatu od 1 do tri posto

Bez autora
Apr 22 2012

Velik je odaziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta, a od 376 milijuna kuna poticaja koji će se dodijeliti kroz „Poduzetnički impuls“ očekuje se da će se dosta sredstava iskoristiti u Dalmaciji. A krediti koji će se plasirati preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u suradnji s poslovnim bankama bit će s najpovoljnijim kamatnim stopama - od jedan posto za poduzetnike i obrtnike na otocima i područjima državne skrbi do 3 posto za sve ostale. Očekuje se da će „Poduzetnički impuls“ utjecati na otvaranje 4000 novih radnih mjesta, kao i da će tisuću tvrtki zahvaljujući tim poticajima zadržati svoju poziciju na tržištu. Sveukupno, taj plan poticanja obrtništva i poduzetništva znači 5000 radnih mjesta, a sve će se povećanim zapošljavanjem, investicijama i jačanjem gospodarstva u roku od tri godine vratiti u državni proračun.

Poduzetnicama 150.000 kn uz kamatu od 1 do tri postoVelik je odaziv za dodjelu bespovratnih sredstava Ministarstva poduzetništva i obrta, a od 376 milijuna kuna poticaja koji će se dodijeliti kroz „Poduzetnički impuls“ očekujemo da će se dosta sredstava iskoristiti u Dalmaciji.

A krediti koji će se plasirati preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u suradnji s poslovnim bankama bit će s najpovoljnijim kamatnim stopama - od jedan posto za poduzetnike i obrtnike na otocima i područjima državne skrbi do 3 posto za sve ostale.

Padaju doprinosi

Očekujemo da će „Poduzetnički impuls“ utjecati na otvaranje 4000 novih radnih mjesta, kao i da će tisuću tvrtki zahvaljujući tim poticajima zadržati svoju poziciju na tržištu.

Sveukupno, taj plan poticanja obrtništva i poduzetništva znači 5000 radnih mjesta, a sve će se povećanim zapošljavanjem, investicijama i jačanjem gospodarstva u roku od tri godine vratiti u državni proračun. Jedan od najzanimljivijih programa je „Žena poduzetnica“, namijenjen poduzetnicama koje su vlasnice 51 posto i više trgovačkih društava, obrta i zadruga.

Najniža potpora im je 50 tisuća, a najviša 150.000 kuna. Cilj je jačanje poduzetničkog potencijala žena i poticanje njihova samozapošljavanja. Kazao je to Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, na proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Split.

Ministar Maras je istaknuo kako se poduzima cijeli niz mjera koje će rasteretiti gospodarstvo i poboljšati financijsku disciplinu. Doprinosi na bruto plaće smanjeni su za 2 posto, a kako se javne financije budu stabilizirale, i doprinosi će se i dalje smanjivati. Vladin cilj je da doprinosi na kraju njezina mandata budu niži za osam posto.

Zatvoreni obrti

U Vladi su svjesni da poduzetnici i obrtnici teško dolaze do kredita, pa ministar Maras najavljuje i novi jamstveni program Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (HAMAG) i HBOR-a, koje će i banke morati uzimati ozbiljno. Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske komore Split, upozorila je na gotovo 30 tisuća tvrtki koje nemaju zaposlenih, a prednjače po nelikvidnosti i utječu na zaposlenost.

Miljenko Kardum iz Obrtničke komore kazao je kako je ove godine zatvoreno 2000 obrta, lani 3000, a godinu ranije još 4500.

“Jadrankamen” ima perspektivu

- Država će ulaziti u vlasništvo tvrtki koje joj duguju poreze i doprinose. I u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima tvrtki koje su u problemima, a imaju perspektivu, kao što je “Jadrankamen”. Vjerovnici, pa i država, moraju preuzeti odgovornost i zaštititi takve tvrtke. “Jadrankamen” ima prostora na tržištu i perspektivu da kvalitetno radi – ističe ministar Gordan Maras.

Nastavit će se i rezanje parafiskalnih nameta; rokovi za plaćanje PDV-a produljivat će se postupno, pa će od sljedeće godine biti 45 dana. Vlada još nije službeno raspravljala o tome da se PDV plaća po naplaćenoj realizaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik